امروز : 26 دی 1403
معاونت آموزشی
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1392/05/16 - 12:35
  • 313
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
  • /ZoFw

فضیلت عید سعید فطر در روایات

و چون شب عید فطر-که شب جوائز نام دارد- فرا رسد، خداوند پاداش عمل‏ کنندگان را بدون حساب و شمارش ببخشد.




در روایتی طولانی در فضیلت ماه رمضان، از پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده است:



«فإذا کانتْ لیلة الْفطْر و هی تسمّى لیلة الْجوائز أعْطى اللّه الْعاملین أجْرهمْ بغیر حسابٍ» ؛   و چون شب عید فطر-که شب جوائز نام دارد- فرا رسد، خداوند پاداش عمل‏ کنندگان را بدون حساب و شمارش ببخشد.





«فإذا کانتْ غداة یوْم الْفطْر بعث اللّه الْملائکة فی کلّ الْبلاد فیهْبطون إلى الْأرْض و یقفون على أفْواه السّکک فیقولون یا أمّة محمّدٍ اخْرجوا إلى ربٍّ کریمٍ یعْطی الْجزیل و یغْفر الْعظیم : ؛



و چون صبح روز عید فرا رسد خداوند فرشتگان را به همه ‏ی شهرها بفرستد. پس در زمین فرود آیند و سر کوچه‏ ها و گذرها بایستند و [ با صدایى که آن را همه‏ ی آفریده‏ هاى خدا جز جن و آدمیان می‏شنوند] گویند: اى امّت محمّد! به سوى پروردگار کریم [براى نماز عید] بیرون شوید که او پاداش فراوان دهد و گناهان بزرگ را بیامرزد.





«فإذا برزوا إلى مصلّاهمْ قال اللّه عزّ و جلّ للْملائکة: ملائکتی! ما جزاء الْأجیر إذا عمل عمله؟ قال: فتقول الْملائکة: إلهنا و سیدنا! جزاۆه أنْ توفّی أجْره.» ؛



و چون سوى محلّ برگزارى نماز عید روند خدا عزّ و جلّ به فرشتگان فرماید: اى فرشتگان من! مزد کارگر- چون کار خود را انجام دهد- چیست؟ عرضه دارند: معبودا و سیدا! این که مزدش را کامل پرداخت کنی.





«قال: فیقول اللّه عزّ و جلّ: فإنّی أشْهدکمْ ملائکتی أنّی قدْ جعلْت ثوابهمْ عنْ صیامهمْ شهْر رمضان و قیامهمْ فیه رضای و مغْفرتی »



خداوند عزّ و جلّ فرماید: شما را گواه مى ‏گیرم که من پاداش روزه‏ ی رمضان و نمازشان را خشنودى و آمرزش خود از ایشان قرار دادم.





«و یقول: یا عبادی سلونی فو عزّتی و جلالی لا تسْألونّی الْیوْم فی جمْعکمْ لآخرتکمْ و دنْیاکمْ إلّا أعْطیتکمْ » ؛



و خداوند [خطاب به بندگان خویش] مى‏ فرماید: اى بندگان من! [هر چه مى‏ خواهید] از من بخواهید که به عزت و جلال خودم سوگند که امروز در این اجتماع خویش، هر چه براى دنیا وآخرت خود بخواهید عطا مى‏ کنم.





«و عزّتی لأسْترنّ علیکمْ عوْراتکمْ ما راقبْتمونی و عزّتی لآجرْتکمْ و لا أفْضحکمْ بین یدی أصْحاب الْخلود » ؛



 و به عزت و جلال خودم سوگند تا وقتی که مرا مراقب خود بدانید[ و از من بترسید] شما را در پناه مى‏ گیرم و نزد کسانى که در دوزخ جاودانند رسوایتان نسازم.





«انْصرفوا مغْفوراً لکمْ قدْ أرْضیتمونی و رضیت عنْکمْ » ؛



باز گردید که آمرزیده شدید همانا مرا خشنود کردید و من از شما خشنود شدم.





«قال: فتفْرح الْملائکة و تسْتبْشر و یهنّئ بعْضها بعْضاً بما یعْطی اللّه هذه الْأمّة إذا أفْطروا » ؛



در ادامه می‏فرماید: پس فرشتگان به خاطرآنچه-که خداوند در روز عید فطر به این امت ارزانى فرموده است- شاد مى‏ شوند و به یکدیگر بشارت داده و تبریک گویند.



                                                                                (امالی مفید مجلس 27  ص232)





روى جابر عنْ أبی جعْفرٍ علیه السّلام قال: قال النّبی [صلّى اللّه علیه و آله]:



جابر از امام باقر علیه السّلام روایت کرده‏ که آن حضرت فرمود: رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله فرمود:



«إذا کان أوّل یوْمٍ منْ شوّالٍ نادى منادٍ: یا أیها الْمۆْمنون اغْدوا إلى جوائزکمْ» ؛



چون روز اول شوّال فرا مى ‏رسد منادیى ندا مى‏ کند: اى مۆمنان در این صبحگاه بشتابید براى جوائزتان .[که به پاداش عبادات رمضان می‏دهند]





ثمّ قال: یا جابر جوائز اللّه لیستْ کجوائز هۆلاء الْملوک ثمّ قال: هو یوْم الْجوائز



سپس فرمود: اى جابر جوائز خداوند متعال که مانند جوائز این پادشاهان نیست.آنگاه فرمود: امروز روز جائزه است.                                            من لا یحضره الفقیه ج‏1 ص511  ح1478)



همانا خداوند عزّ و جلّ ماه رمضان را میدان مسابقه براى بندگان خود قرار داده است تا با طاعت و عبادت خود براى رسیدن به رضوان و خشنودى خداوند از یکدیگر پیشى بگیرند. پس گروهى در این میدان تاختند و به خشنودى الهى فائز شدند و عدّه ‏اى دیگر عقب افتادند و تقصیر کردند و زیان دیدند.





«نظر الْحسن بْن علی ع إلى أناسٍ فی یوْم فطْرٍ یلْعبون و یضْحکون فقال لأصْحابه و الْتفت إلیهمْ» :



امام حسن مجتبى علیه السّلام در روز عید فطر گروهى را دید که مشغول بازى و خنده بودند. پس در حالى که به آنان اشاره می‏کرد به اصحاب خویش فرمود:



إنّ اللّه عزّ و جلّ جعل شهْر رمضان مضْماراً لخلْقه یسْتبقون فیه بطاعته إلى رضْوانه فسبق فیه قوْمٌ ففازوا و تخلّف آخرون فخابوا



همانا خداوند عزّ و جلّ ماه رمضان را میدان مسابقه براى بندگان خود قرار داده است تا با طاعت و عبادت خود براى رسیدن به رضوان و خشنودى خداوند از یکدیگر پیشى بگیرند.



پس گروهى در این میدان تاختند و به خشنودى الهى فائز شدند و عدّه ‏اى دیگر عقب افتادند و تقصیر کردند و زیان دیدند.»





فالْعجب کلّ الْعجب من الضّاحک اللّاعب فی الْیوْم الّذی یثاب فیه الْمحْسنون و یخیب فیه الْمقصّرون



پس شگفتا و بسیار شگفتا از آن‏که به خنده و بازى مشغول باشد در چنین روزى که نیکوکاران در این روز پاداش مى‏ یابند و تقصیرکاران زیان مى ‏بینند.





و ایم اللّه لوْ کشف الْغطاء لشغل محْسنٌ بإحْسانه و مسی‏ءٌ بإساءته‏



و قسم به خدا که اگر حجاب از میان برخیزد و پرده کنار رود بى ‏تردید و حتما نیکوکار مشغول نیکوکارى خود شود و بدکردار گرفتار زشتکارى خود باشد.



 



                                                              (من لا یحضره الفقیه ج‏1 ص511  ح1479)




  • گروه خبری : اخبار معاونت
  • کد خبر : 93047
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم