- 1392/03/19 - 12:25
- زمان مطالعه : 10 دقیقه
- /ZEEw
اعمال ماه پر برکت شعبان
حلول شعبان المعظم؛ ماه باشکوه ترین و زیباترین رویدادهای امیدبخش و شادی آفرین و ماه دریای فیوضات و برکات آسمانی را به کلیه همکاران گرامی تبریک و تهنیت عرض می نماییم.
حلول شعبان المعظم؛ ماه باشکوه ترین و زیباترین رویدادهای امیدبخش و شادی آفرین و ماه دریای فیوضات و برکات آسمانی را به کلیه همکاران گرامی تبریک و تهنیت عرض می نماییم.
اعمال و ادعیه ماه شعبان
بـدان کـه شـعـبـان مـاه بـسـیـار شـریـفـى اسـت و مـنـسـوب اسـت بـه حـضـرت رسول خدا صلى الله علیه و آله و ماهى است که زیاد مى شود در آن روزى هاى بندگان ، از براى ماه رمضان و زینت مى کنند در آن بهشت ها را و در فضیلت روزه اش روایات بسیار است ، حتى وارد شده که نفع مى بخشد براى کسى که العیاذ بالله مرتکب خون حرام شده باشد
ترجمه - از امام صادق علیه السلام روایت شده که فرمود: هر کسى بر علیه مؤ منى به یـک کـلمـه (بـدگویى ) کمک نماید روز قیامت در حالى محشور مى شود که بر پیشانى او نـوشـتـه شـده اسـت (مـایـوس از رحـمـت خـداونـد.)
اعـمـال مـشـترکه این ماه
1ـ در هر روزى هفتاد مرتبه بگوید: (استغفرالله و اسـئله التـوبـه ) 2ـ در هـر روز هـفـتـاد بـار بگوید: استغفر الله الذى لا اله الا هو الرحـمـن الرحـیـم الحـى القـیـوم و اتـوب الیه ، و در بعضى روایات (الحى القیوم ) پـیـش از (الرحـمن الرحیم ) است و عمل به هر دو خوب است . و از روایات مستفاد مـى شـود کـه بـهـتـریـن دعـاهـا و اذکـار در ایـن مـاه اسـتـغـفـار اسـت . 3 در هـر روز در وقـت زوال و در شـب نـیـمـه ایـن صـلوات را بـخـوانـد:اللهـم صـل على محمد و آل محمد شجره النبوه ...
4ـ بخواند مناجات مرویه از حجج طاهره علیهم السلام اللهم صل على محمد و آل محمد و اسمع دعائى ...
5ـ تصدق کند در این ماه اگر چه به نصف دانه خرما باشد تا حق تعالى بدن او را به آتش جهنم حرام گرداند و روایت است که بهترین اعمال در این ماه تصدق کردن و طلب آمرزش نمودن است
6ـ در مجموع این مـاه هـزار بـار بـگـویـد:لا الله الا الله و لا نـعـبـد الا ایـاه مـخـلصـیـن له الدیـن ولو کره المـشـرکـون .کـه ثـواب بـسـیـار دارد و از جـمـله آنـکـه عبادت هزار ساله در نامه عملش بـنـویـسند.
7ـ روزه دوشنبه و پنج شنبه این ماه براى حوائج دنیا و آخرت نافع است .
8ـ در هـر پـنـج شـنبه این ماه ، دو رکعت نماز کند در هر رکعت بعد از حمد صد مرتبه توحید و بـعـد از سلام صد بار صلوات بفرستد. و روزه اش نیز فضیلت دارد و روایت شده که در هـر روز پـنـج شـنـبه ماه شعبان زینت مى کنند آسمانها را پس ملائکه عرض مى کنند خداوند بـیـامـرز روزه داران ایـن روز را و دعـاى ایـشـان را مـستجاب گردان .
9- در این ماه صلوات بـسـیـار بـفرستد.
10ـ از روز جمعه آخر ماه تا آخر ماه (این دعا را) بخواند: اللهم ان لم تکن غفرت لنا فیما مضى من شعبان فاغفرلنا فیما بقى منه .
ذکر ایام و لیالى ماه شعبان
روز اول : روزه اش فضیلت دارد و وارد شده که بهشت براى او حتما واجب مى گردد.
روز سـوم :روز مـبـارکـى اسـت و مـوافق مشهور روز ولادت با سعادت حضرت سیدالشهداء عـلیـه السـلام اسـت ، در سـال سـوم هجرى قمرى در مدینه طیبه و بنابر ولادت (این روز) روزى اسـت کـه مـلائکـه آسـمـانـهـا بـه تهنیت پیامبر صلى الله علیه و آله به این مولود مسعود آمدند و از خاک قبرش براى جدش آوردند و آن جناب را تعزیت نیز گفتند و فطرس مـلک یـا (دردائیل ) پناه به آن طفل معصوم و امام مظلوم برد و حق تعالى او را ببخشید و به جـاى خـودش بـرگـردانـیـد .
و از بـراى روز سـوم چـنـد عـمـل اسـت :
1ـ روزه
2ـ خـوانـدن دعـاى : اللهـم انـى اسـئلک بـحق المولود فى هذا الیوم ...
3ـ خـوانـدن دعـاى (اللهـم انـت مـتـعـالى المـکان ..) و این آخرین دعائى است که حضرت امام حسین علیه السلام خواندند در آن روزى که کفار دور او را احاطه کرده بودند
و عـلمـاء ایـن دعـا را از دعـاهـاى روز سـوم ایـن مـاه گـرفـتـه انـد و بـدان کـه سـه دعـا نـقـل شـده کـه امـام حـسـیـن عـلیـه السـلام هـر سـه را در روز عـاشـوراء خـوانـدنـد.
اول دعـائى اسـت کـه در وقـت صـبح عاشوراء خواندند و دست به درگاه الهى بلند کرد و فـرمـود: (اللهـم انـت ثـقـتـى فـى کـل کـرب ...
دوم این دعا است که تعلیم امام زین العـابدین علیه السلام فرمود در آن روز در وقتى که آن حضرت را (خون ) در برگرفت و خونها از بدن مبارکش مى جوشید
:بحق یس و القرآن الحکیم و بحق طه و القرآن العظیم یا من یقدر على حوائج السائلین یا من یعلم ما فى الضمیر یا منفس عن المکروبین یا مفرج عـن المـغـمـومـین یا راحم الشیخ الکبیر یا رازق الطفل الصغیر یا من لا یحتاج الى التفسیر صل على محمد و آل محمد و افعل بى کذا و کذا.
سـوم دعـاى (اللهـم انـت مـتـعـالى المکان ...) است که آخرین دعاى حضرت بوده است .
عـلامـه مـجـلسـى فـرمـوده کـه زیـارت آن حـضـرت عـلیـه السـلام و غـسـل زیـارت در ایـن روز مـسـتـحـب اسـت و بـدان نـیـز کـه در مثل چنین روزى از سال شصتم هجرى قمرى جناب سیدالشهداء وارد مکه معظمه شد.
روز پنجم :
در سـال چـهـارم هجرى قمرى بنابر روایتى ولادت امام حسین علیه السلام واقع شده است ، عـلامـه مـجـلسـى فـرمـوده ، کـه اگـر احـتـیـاطـا امـروز و روز سـوم را حـرمـت بـدارنـد و اعـمـال آن روز را در ایـن روز (روز پـنـجـم ) نـیـز بـه عمل آورند خصوصا زیارت ، بهتر است .
شب نیمه شعبان
شـب بـسـیـار مـبـارکـى اسـت و بـعـد از شـب قـدر افـضـل لیـالى اسـت و حـق تـعـالى بفضل خویش در این شب به بندگان خود عطا مرحمت فرماید و گناهان ایشان را بیامرزد و سـائلى را از درگـاه خویش رد نکند مگر آنکه معصیتى از خدا طلب نماید و روایت است که ؛ از اول ایـن شـب تـا آخـر آن از جانب حق تعالى ندا مى رسد که آیا استغفار کننده اى هست که طـلب آمرزش کند از گناهان خود تا من او را بیامرزم آیا کسى هست که طلب روزى کند تا من او را روزى دهم .
و از جمله برکات این شب مبارک آن است که ولادت با سعادت سلطان عصر امـام زمـان ــارواحـنـا له الفـداءـ در سـحـر ایـن شـب (در) سال 255 (دویست و پنجاه و پنج ) در سر من راى (سامراء) واقع شده و باعث مزید شرافت ایـن لیـله مـبـارکـه شـده
و از بـراى ایـن شـب چـنـد عـمـل اسـت :
1ـ غـسـل اسـت کـه بـاعث تخفیف گناهان مى شود.
2ـ احیاء این شب است به نماز و دعا و استغفار چـنـانچه امام زین العابدین علیه السلام عمل مى نمودند.
3ـ زیارت حضرت امام حسین علیه السـلام اسـت کـه افـضـل اعـمـال ایـن شـب و بـاعث آمرزش گناهان است و هر که خواهد با او مـصـافـحـه کـنـد روح صـد و بیست چهار هزار پیامبر زیارت کند آن جناب را در این شب ، و اقـل زیـارت آن حـضرت آن است که به بامى یا صحنى باز در آید و به جانب راست و چپ خـود نـظـر کـند پس سر به جانب آسمان کند، پس زیارت کند آن حضرت را به این کلمات :السـلام عـلیـک یـا ابـا عـبـدالله السـلام عـلیـک یـا بـن رسول الله السلام علیک و رحمه الله و برکاته .و هر کس در هر کجا که باشد در هر وقـت کـه آن حـضـرت را بـه ایـن کـیـفیت زیارت کند امید است که ثواب حج و عمره براى او نـوشـتـه شـود و مـا دو زیـارت مخصوص این شب را در هدیه (الزائرین ) ذکر نمودیم .
4ـ خواندن این دعا که به منزله زیارت امام زمان علیه السلام است اللهم بحق لیلتنا هذه و مـولودهـا..
5ـ بـخـوانـد دعـاى اللهـم اقسم لنا من خشیتک ...
6ـ بخواند دعاى : اللهم انت الحـى القـیـوم ...
7ـ بـخـوانـد صـلوات هـر روز را کـه در وقـت زوال مـى خواند.
8ـ دعاى کمیل است که ورودش در این شب است و در شبهاى جمعه نیز خوانده مـیشـود.
9ـ آن کـه بـگـویـد هـر یـک ازسـبحان الله و الحمدلله و الله اکبر و لا اله الا الله را صـد مـرتـبـه کـه سبب آمرزش گناهان و برآمدن حوایج است
10ـ بعد از نماز خـفـتـن (مـغـرب ) دو رکـعـت نماز کند در رکعت اول (سوره ) حمد و جحد و در (رکعت ) دوم حمد و تـوحـیـد بـخـوانـد و بـعـد از سـلام تـسبیح حضرت زهرا علیهاالسلام را بگوید به عکس ترتیب مشهور (یعنى ابتدا 33 مرتبه سبحان الله و بعد 33 مرتبه الحمدالله و بعد 34 مـرتبه الله اکبر بگوید) پس بگوید: (یا من الیه ملجاء العباد فى المهمات
11ـ شـیـخ و کـفـعـمـى فـرمـوده بـخـوانـد دعـاى : الهـى تـعـرض لک فـى هـذا اللیل المتعرضون .. و این دعایى است که شبها در عقب نماز شفع خوانده مى شود.
12ـ (از اعمال شب نیمه شعبان ) بخواند بعد از هر دو رکعت از نماز شب و شفع و وتر دعائى را که شـیـخ و سـیـد ذکـر فـرمـوده انـد.
13ـ بـجـا آورد سجده ها و دعاهایى را که شیخ و سید از رسـول خـدا صلى الله علیه و آله روایت کرده اند
14ـ نماز جعفر انجام دهد چنانکه شیخ از حـضرت امام رضا علیه السلام روایت کرده
15ـ انجام دهد نمازهاى این شب را و آنها بسیار اسـت از جـمله چهار رکعت است که سى نفر از اصحاب صادق علیه السلام به این طریق از آن حـضـرت روایـت کـرده اند، در هر رکعت بعد از حمد صد مرتبه توحید بخواند و بعد از نـمـاز بـخـوانـد:
اللهـم انـى الیـک فـقـیـر و مـن عـذابـک خـائف و بـک مـسـتـجـیـر رب لا تـبـدل اسـمى و لا تغیر جسمى رب و لا تجهد بلائى و لاتشمت بى اعدائى اعوذ بعفوک من عـقـابـک واعـوذ بـرحـمـتـک مـن عـذابـک و اعـوذ بـرضـاک مـن سـخـطـک و اعـوذ بـک مـنـک جل ثناوک انت کما اثنیت على نفسک و فوق ما یقول القائلون فیک .
روز نیمه شعبان
در سـال 255 هـجـرى قمرى در این روز ولادت با سعادت امام زمان حضرت حجه ابن الحسن بـن عـلى عـسـکرى - صلوات الله علیه و على آبائه - واقع شده و والده ما جده اش حضرت نـرجـس خـاتـون از اولاد حـوارى حـضـرت عـیسى علیه السلام است
ویستحب زیارته فى کـل زمـان والدعـاء بـتـعجیل الفرج عند زیارته و تتاءکد زیارته فى السر داب بسر من راى و هو المتقین ظهوره ، و تملکه و انه یملاء الارض قسطا و عدلا کما ملئت ظلما و جورا.
یـعـنـى و مستحب است در هر زمان زیارت امام زمان علیه السلام و مستحب است در وقت زیارت آن حـضـرت دعـا نـمودن براى تعجیل در فرج آن بزرگوار و مؤ کد است زیارت ایشان در سـرداب امـام زمان علیه السلام در شهر سامراء و به یقین روزى ظهور و حکومت آن حضرت واقـع خـواهـد شـد و زمـیـن را پـس از آن کـه از سـتـم و بـیـداد پـر گـشـتـه پـر از عـدل و قـسـط خـواهـد نـمـود)
و در مـثـل چـنـیـن روزى در سـال 329 (سـیـصـد و بـیـسـت و نـه ) هـجـرى قـمـرى شـیـخ جـلیـل مـعظم ابوالحسن على بن محمد سمرى رحمت الله که آخرین (نفر از) نواب امام عصر ـ عـجـل الله فـرجـه - بـود، وفـات کرد و غیبت کبرى شروع شد و تا این زمان هزار و دوازده سال است که از غیبت کبرى گذشته و این نور عالمتاب از انظار محجوب گشته و ما مـنـتظران امام منتظر هستیم
و در توقیع شریف حضرت عسکرى علیه السلام است براى على بـن بـابـویـه قمى و علیک بالصبر و انتظار الفرج فان النبى صلى الله علیه و آله قـال : (افـضـل اعـمـال امـتـى انتظار الفرج ) (یعنى بر تو باد به صبر و انتظار کـشـیـدن بـراى فـرج ، کـه پـیـامـبـر اکـرم صـلى الله عـلیـه و آله فـرمـود: بـهـتـریـن اعـمـال امـت مـن (انتظار فرج ) است ) قبر جناب سمرى در بغداد است نزدیک قبر شیخ کلینى در نزدیکى پل بغداد.
شب آخر ماه شعبان
شـیـخ از حـضـرت صـادق علیه السلام روایت کرده که آن حضرت در شب آخر شعبان و شب اول ماه مبارک رمضان مى خواند: (اللهم ان هذا الشهر المبارک ... .)