امروز : 08 آذر 1403
معاونت آموزشی
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1398/02/28 - 08:50
  • 67
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
  • /ZRnx

یک سوم جمعیت بزرگسالان کشور، مبتلا به فشار خون هستند/ لازم است گفتمان کنترل فشارخون در خانواده‌ها شکل بگیرد


در آستانه‌ی 27 اردیبهشت روز جهانی فشارخون، بسیج ملی کنترل فشارخون بالا به ریاست وزیر بهداشت تشکیل شد.



در این راستا و به منظور ارائه‌ی راهکارهای مناسب آموزشی، در تاریخ 15 اردیبهشت  98جلسه‌ کارگروه آموزش کمپین کنترل فشار خون در ستاد  معاونت آموزشی وزارت بهداشت به ریاست دکتر لاریجانی ، نایب رئیس کمیته‌ی ملی بیماری‌های غیرواگیر و نمایندگانی از انجمن‌های غدد، نفرولوژی، قلب و عروق، تغذیه، بیماری‌های صعب‌العلاج، بیماری‌های غیرواگیر ، نورولوژی و اعصاب برگزار شد.



دکتر لاریجانی، نایب رئیس کمیته‌ی ملی بیماری‌های غیرواگیر و عضو شورای راهبردی بسیج ملی کنترل فشار خون بالا با اشاره به درگیر بودن  یک سوم جمعیت بزرگسالان ایران به فشار خون بالا گفت: هدف اصلی این کمپین، راه‌اندازی گفتمان فشارخون در خانواده‌ها و آگاه سازی اجتماعی است.



دکتر لاریجانی تصریح کرد یکی از راه‌های موثر در آموزش عمومی،مطرح نمودن مسئله در رسانه‌ها توسط افراد شناخته شده است تا تاثیری شگرف داشته باشد.



وی با اشاره به گستردگی موضوع فشار خون بالا در کشور خاطرنشان کرد لازم است یک گایدلاین ملی با کمک اساتید همه‌ی رشته‌ها در حوزه‌ی فشار خون، تنظیم و همچنین از ظرفیت بخش خصوصی در کنترل فشار خون، بهره‌برداری شود.



دکتر لاریجانی با بیان اینکه اطلاعات خوبی در  رابطه با وضعیت فشارخون در استانها و شهرستانها در اختیار وزارت بهداشت قرار دارد گفت: باید این اطلاعات در اختیار استانداران و دانشگاه‌های هر منطقه قرار بگیرد تا آموزش عمومی و فرهنگ‌سازی بومی انجام شود. وی تاکید کرد دانشگاه‌های علوم پزشکی موظف هستند با توجه به مصوبات وزارت بهداشت در خصوص کنترل فشارخون، بومی سازی را در دستور کار خود قرار بدهند.



نایب رئیس کمیته‌ی ملی بیماری‌های غیرواگیر و عضو شورای راهبردی بسیج ملی کنترل فشارخون بالا یادآور شد تهیه‌ی بانک اطلاعاتی  از آنچه انتشارات مختلف با موضوع فشار خون چاپ کرده‌اند و یا ساخت فیلم کوتاه آموزشی برای کنترل فشار خون توسط دانشگاه علوم‌پزشکی مجازی می‌تواند از راهکارهای دیگری برای آموزش در این حوزه باشد.



 در ادامه دکتر حشمت عضو دبیرخانه کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم‌پزشکی تهران گفت: بسیج ملی کنترل فشار خون بالا با در نظر داشتن افراد 30 سال به بالا، بیماران کلیوی و زنان باردار در همه‌ی سنین به عنوان گروه هدف، از 27 اردیبهشت سال جاری آغاز و تا 15 تیرماه ادامه خواهد داشت.



وی گفت: از روز 27 اردیبهشت‌ماه تا 17 خرداد، برنامه‌ی فضاسازی و اطلاع‌رسانی انجام می‌شود و از17 خرداد لغایت 15 تیر عملیات میدانی ، اندازه‌گیری فشارخون و ثبت و ارجاع بیماران، در دستور کار قرار دارد.



عضو دبیرخانه کمیته ملی بیماری‌های غیرواگیر در پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم‌پزشکی تهران ضمن ارائه‌ی گزارشی از جان باختن 97 هزار ایرانی در سال 2017 بر اثر بیماری‌های مرتبط با فشارخون خبر داد و یادآور شد از سال 1990 تا سال 2016، شیوع پرفشاری خون در ایران حدودا 3 برابر شده است.



دکتر حشمت با بیان اینکه از میان حدود 15 میلیون بیمار مبتلا به فشارخون، فقط 60 درصد آنان از بیماری خود اطلاع دارند و فقط نیمی از بیماران برای کنترل بیماری خود دارو دریافت می‌کنند گفت: متاسفانه تعداد کمی از بیماران، فرایند درمان را دنبال نموده و در نهایت، فشارخون 19 درصد این بیماران کنترل می‌شود.



دکتر رامین حشمت از افزایش نسبت شناسایی و شروع دوره‌ی مراقبت و درمان برای بیماران مبتلا به پرفشاری خون و سنجش آگاهی جامعه نسبت به عوامل خطر، پیامدها و تشخیص زودرس، به عنوان اهداف وزارت بهداشت در راه‌اندازی بسیج ملی کنترل فشار خون بالا یاد کرد.



سپس دکتر فرشاد فرزادفر رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم‌پزشکی تهران با اشاره به اهداف تعیین شده از سوی  WHOگفت: اگر در مسیر حرکت کمپین کنترل فشارخون بالا به اهدافWHOدست یابیم تا سال 2025، 54000 فقره مرگ و میر کاهش می‌یابد.



دکتر فرزادفر با بیان اینکه در سال 2016 نسبت به سال 1990، میزان فشارخون در همه‌ی استان‌ها 2 برابر شده است افزود باید توزیع منابع آموزشی و بهداشتی در این حوزه بر اساس وضعیت مناطق و با توجه به شرایط فرهنگی، تغذیه‌ای، اجتماعی، رفتاری، سیستم‌های درمانی و ... باشد.



وی تاکید کرد علاوه بر کمپین اجرایی به کمپین آموزشی نیز نیاز هست تا رفتارهایی مانند کاهش مصرف 3 گرمی نمک روزانه و حذف نمک سفره در مردم نهادینه شود.



رئیس مرکز تحقیقات بیماری‌های غیر واگیر پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم‌پزشکی تهران یادآور شد باید به سایر ریسک فاکتورها ی همراه فشار خون اعم از قند خون، چربی خون و ... نیزتوجه بشود.



در پایان، سایر شرکت کنندگان در این جلسه با ارائه‌ی پیشنهاداتی در خصوص کاهش سن گروه هدف از 30 سال به 18 سال، تامین نیروی کافی و آموزش دیده برای کمپین، تهیه‌ی شعار و فرهنگ‌سازی برای کمپین با توجه به سن مخاطبین، استفاده از فرصت آموزش کودکان با همکاری آموزش و پرورش ، توجه به تغذیه‌ی افراد جامعه،  استفاده از فرصت ماه رمضان برای آموزش، استفاده از فضای مجازی، ساخت انیمیشن‌های جذاب در زمینه‌ی‌فشارخون و جلب توجه مردم به مشکلات ناشی از فشارخون بالا، راهکارهایی برای موفقیت بسیج ملی کنترل فشار خون بالا در کشور ارائه نمودند.

  • گروه خبری : اخبار معاونت
  • کد خبر : 94498
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم