امروز : 26 دی 1403
معاونت آموزشی
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان
  • 1392/07/08 - 08:08
  • 215
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
  • /ZpGw

اعمال روز دحوالارض

و الْأرْض و ما طحاها " قسم به زمین و کسى که آن را گسترانیده است.:




بیست و پنجم ماه ذی القعده روزدحوالارض است. دحوالارض را چنین معرفی می کنند "روزی که زمین از زیر کعبه کشیده وگسترانیده شد" .



حسن بن علی وشار گفت من کودک بودم که با پدرم در خدمت امام رضا علیه السلام شام می خوردیم . شب بیست و پنجم ماه ذی القعده بود . امام فرموند : امشب حضرت ابراهیم ( ع ) و حضرت عیسی ( ع ) متولد شده اند و زمین از زیر کعبه پهن شده است و قائم ( عج الله تعالی فرجه الشریف ) در این روز قیام خواهد نمود .



پس ازآنکه تمام سطح کره زمین به مدت طولانی در زیر آب فرو رفته و خداوند خواست تا آن رااز زیر آب بیرون آورد که صحنه زندگی موجودات مهیا گردد ، اولین نقطه ای که از زیرآب سر بیرون آورد همان مکان مقدس کعبه و بیت الحرام بود . این واقعه نشان دهنده اهمیت این نقطه و مرکزیت آن برای همه عالمیان است



در واقع دحوالارض روز شروع حیات بخشی خداوند به جهان خاکی است که توجه به آن در روایات و تعیین اعمال خاص همچون روزه ، عبادت ، دعا و غسل واهتمام به آن از سوی معصومین (ع) نشانگر عنایت حضرت حق به این روز با برکت است



تعبیر به اینکه "در روز دحو الارض رحمت خدامنتشر گردیده و از براى عبادت و اجتماع به ذکر خدا در این روز، اجر بسیار است" وامثال آن ، مومنین را بر انجام مستحبات مخصوص این روز ترغیب می نماید و نیز درروایتی است که در این روز قائم (عجل الله تعالی فرجه الشریف) قیام خواهد نمود.



اعمال و فضیلت روز دحو الارض



روزه :



روز دحوالارض از چهار روزی است که در تمام سال به فضیلت روزه گرفتن، ممتاز است و در روایتى آمده است که روزه‏ اش مثل روزه هفتاد سال است ؛ و در روایت دیگر کفاره هفتاد سال است و هر که این روز را روزه بدارد و شبش را به عبادت بسر آورد از براى او عبادت صد سال نوشته شود ؛ و هر چه در میان آسمان و زمین وجود دارد براى کسی که در این روز روزه ‏دار باشد استغفار می‌کنند. و این روزى است که رحمت خدا در آن منتشر گردیده و از براى عبادت و اجتماع به ذکر خدا در این روز اجر بسیارى است و از براى این روز به غیر از روزه و عبادت و ذکر خدا و غسل دو عمل وارد است .



* نماز :



نمازى که در کتب شیعه قمیین روایت شده . و آن دو رکعت است در وقت چاشت در هر رکعت بعد از حمد پنج مرتبه سوره و الشمس بخواند و بعد از سلام نماز بخواندلا حوْل و لا قوّة إلا باللّه الْعلی الْعظیم پس دعا کند و بخواندیا مقیل الْعثرات أقلْنی عثْرتی یا مجیب الدّعوات أجبْ دعْوتی یا سامع الْأصْوات اسْمعْ صوْتی و ارْحمْنی و تجاوزْ عنْ سیئاتی و ما عنْدی یا ذا الْجلال و الْإکْرام .



* دعا :



خواندن این دعا است که شیخ در مصباح فرموده مستحب است خواندن آن



اللّهمّ داحی الْکعْبة و فالق الْحبّة و صارف اللّزْبة و کاشف کلّ کرْبةٍ أسْألک فی هذا الْیوْم منْ أیامک الّتی أعْظمْت حقّها و أقْدمْت سبْقها و جعلْتها عنْد الْمؤْمنین ودیعةً و إلیک ذریعةً و برحْمتک الْوسیعة أنْ تصلّی على محمّدٍ عبْدک الْمنْتجب فی الْمیثاق الْقریب یوْم التّلاق فاتق کلّ رتْقٍ و داعٍ إلى کلّ حقٍّ و على أهْل بیته الْأطْهار الْهداة الْمنار دعائم الْجبّار و ولاة الْجنّة و النّار و أعْطنا فی یوْمنا هذا منْ عطائک الْمخْزون غیر مقْطوعٍ و لا ممْنوعٍ [ممْنونٍ‏] تجْمع لنا به التّوْبة و حسْن الْأوْبة یا خیر مدْعوٍّ و أکْرم مرْجوٍّ یا کفی یا وفی یا منْ لطْفه خفی الْطفْ لی بلطْفک و أسْعدْنی بعفْوک و أیدْنی بنصْرک و لا تنْسنی کریم ذکْرک بولاة أمْرک و حفظة سرّک و احْفظْنی منْ شوائب الدّهْر إلى یوْم الْحشْر و النّشْر و أشْهدْنی أوْلیاءک عنْد خروج نفْسی و حلول رمْسی و انْقطاع عملی و انْقضاء أجلی اللّهمّ و اذْکرْنی على طول الْبلى إذا حللْت بین أطْباق الثّرى و نسینی النّاسون من الْورى و أحْللْنی دار الْمقامة و بوّئْنی منْزل الْکرامة و اجْعلْنی منْ مرافقی أوْلیائک و أهْل اجْتبائک و اصْطفائک و بارکْ لی فی لقائک و ارْزقْنی حسْن الْعمل قبْل حلول الْأجل بریئا من الزّلل و سوء الْخطل اللّهمّ و أوْردْنی حوْض نبیک محمّدٍ صلّى اللّه علیه و آله و اسْقنی منْه مشْربا رویا سائغا هنیئا لا أظْمأ بعْده و لا أحلّأ ورْده و لا عنْه أذاد و اجْعلْه لی خیر زادٍ و أوْفى میعادٍ یوْم یقوم الْأشْهاد اللّهمّ و الْعنْ جبابرة الْأوّلین و الْآخرین و بحقوق [لحقوق‏] أوْلیائک الْمسْتأْثرین اللّهمّ و اقْصمْ دعائمهمْ و أهْلکْ أشْیاعهمْ و عاملهمْ و عجّلْ مهالکهمْ و اسْلبْهمْ ممالکهمْ و ضیقْ علیهمْ مسالکهمْ و الْعنْ مساهمهمْ و مشارکهمْ اللّهمّ و عجّلْ فرج أوْلیائک و ارْددْ علیهمْ مظالمهمْ و أظْهرْ بالْحقّ قائمهمْ و اجْعلْه لدینک منْتصرا و بأمْرک فی أعْدائک مؤْتمرا اللّهمّ احْففْه بملائکة النّصْر و بما ألْقیت إلیه من الْأمْر فی لیلة الْقدْر منْتقما لک حتّى ترْضى و یعود دینک به و على یدیه جدیدا غضّا و یمْحض الْحقّ محْضا و یرْفض الْباطل رفْضا اللّهمّ صلّ علیه و على جمیع آبائه و اجْعلْنا منْ صحْبه و أسْرته و ابْعثْنا فی کرّته حتّى نکون فی زمانه منْ أعْوانه اللّهمّ أدْرکْ بنا قیامه و أشْهدْنا أیامه و صلّ علیه [على محمّدٍ] و ارْددْ إلینا سلامه و السّلام علیه [علیهمْ‏] و رحْمة اللّه و برکاته



 



 * زیارت حضرت امام رضا علیه السلام :    که بهترین و بافضیلت‌ترین عمل مستحبی این روز است.



* غسل



* ذکــر خداوند :



معنای ذکر، فقط گفتن الفاظ و اوراد و نام‌های خداوند نیست. بهترین نوع ذکر خدا، به یاد خدا بودن و او را بر اعمال و گفتار و کردار خویش ناظردانستن است.



                                                                                                                    التماس دعا



 




  • گروه خبری : اخبار معاونت
  • کد خبر : 93105
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم